Vi har alle kjent på det: en ny smerte, et utslett som ikke går bort, trøtthet vi ikke helt forstår. Skal du kontakte fastlegen med én gang – eller vente og se an? Det er ikke alltid lett å vite, men det finnes noen klare rettesnorer.
I denne artikkelen får du en praktisk oversikt over når du bør ta kontakt, når det kan være greit å vente, og hva du bør gjøre hvis du er usikker.
Det er alltid greit å spørre
La oss starte her: Du trenger ikke være syk «nok» for å kontakte fastlegen. Hvis noe bekymrer deg, er det grunn god nok. Noen ganger handler det om små ting som kan avklares raskt. Andre ganger handler det om noe som burde fanges opp tidlig. Det viktigste er at du ikke går og venter unødvendig lenge – for det er nettopp det fastlegen er der for.
Symptomer du ikke bør ignorere
Noen symptomer bør alltid tas på alvor, uansett alder eller tidligere helse:
- Brystsmerter eller trykk for brystet
- Plutselig tung pust
- Vedvarende magesmerter
- Endringer i føflekker eller kuler i kroppen
- Blod i urin, avføring eller oppspytt
- Kraftig svimmelhet eller nyoppståtte nevrologiske symptomer
- Uforklarlig vekttap
- Nye eller raskt voksende psykiske plager
Dette er eksempler på symptomer der det er bedre å ta kontakt én gang for mye enn én gang for lite. Selv om det viser seg å være ufarlig, gir det ofte en god trygghet å få det sjekket ut.
Når kan du vente litt og følge med?
Mange ting går over av seg selv – forkjølelser, lette muskelsmerter, eller magevondt etter en litt tung helg. Har du symptomer som er milde, og som ikke hindrer deg i hverdagen, kan det være greit å vente et par dager og se hvordan det utvikler seg.
Et godt råd: Hvis plagene ikke blir bedre etter 5–7 dager, eller hvis de blir verre, da er det lurt å ta kontakt. Og hvis du er usikker? Ring oss. Vi hjelper deg med å vurdere situasjonen.
Psykisk helse – like viktig å følge opp
Plager som tristhet, søvnvansker, uro eller konsentrasjonsvansker bør ikke bagatelliseres. Mange venter lenge før de ber om hjelp, ofte fordi de tror at “det går sikkert over”. Noen ganger gjør det det. Men veldig ofte varer det lenger enn det trenger – nettopp fordi man ikke får satt ord på det eller får riktig hjelp.
Fastlegen er en trygg samtalepartner også når det gjelder psykisk helse. Det betyr ikke at du trenger en diagnose for å ta kontakt. Det holder at du har det vanskelig og ønsker å gjøre noe med det.
Når skal du gå til legevakt i stedet?
Legevakten er for akutte situasjoner som ikke kan vente. Typiske eksempler er:
- Store skader eller brudd
- Høy feber med påvirket allmenntilstand
- Kraftig allergisk reaksjon
- Akutt pustevansker
- Mistanke om hjerneslag eller hjerteinfarkt
Er du i tvil om det er legevakt eller fastlege som er riktig sted å henvende seg, kan du alltid ringe legevaktens rådgivningstelefon på 116 117. De hjelper deg å vurdere veien videre.
Hva med barn?
Barn blir oftere syke enn voksne – og det er helt normalt. Likevel kan det være vanskelig å vite når man bør søke hjelp. Høy feber, utslett som ikke blekner når du trykker på det, slapphet eller dårlig kontakt med barnet er tegn som bør vurderes raskt.
Hos oss tar vi alltid henvendelser om barn på alvor, og vi vet at det ofte er bedre å se et barn én gang for mye enn én gang for lite.
Et lavterskeltilbud – bruk det
Fastlegen er ikke bare der for “når det virkelig gjelder”. Fastlegen er også der for de små tingene – de som kanskje ikke virker så viktige i øyeblikket, men som likevel påvirker livet ditt.
Vi ser gjerne på hudforandringer, følger opp søvnproblemer, tar blodprøver, vurderer allergier eller bare hjelper deg å forstå hva kroppen prøver å si.
Stol på magefølelsen, og ta kontakt
Du kjenner kroppen din best. Hvis noe kjennes feil ut, eller du går rundt med spørsmål du ikke finner svar på – ta kontakt med fastlegen. Det er bedre å sjekke én gang for mye enn å gå og bekymre seg unødvendig.
Hos oss i Majorstuen møter du leger som tar deg på alvor, enten det gjelder noe stort eller lite. Vi er her for å lytte, vurdere og hjelpe deg videre – på dine premisser.
Velkommen når du trenger oss.