Du trenger ikke ha “møtt veggen” for å ta kontakt. Psykisk helse handler ikke bare om diagnoser, men om hvordan vi har det – med oss selv, i hverdagen, og i livet generelt. Og fastlegen? Ja, vi er et sted å begynne.
Her får du vite hva du kan snakke med oss om, hvordan vi kan hjelpe, og hva du kan forvente.
Alle kjenner på noe
Stress, uro, søvnproblemer, nedstemthet, konsentrasjonsvansker, sinne, tristhet uten grunn. Det er helt vanlige ting – og noe de fleste av oss opplever i løpet av livet. Noen ganger går det over av seg selv. Andre ganger blir det sittende fast.
Det betyr ikke at noe er “galt med deg”. Det betyr bare at det kanskje er på tide å stoppe opp – og få litt hjelp.
Du trenger ikke en diagnose for å ta kontakt
Mange tror de må ha “gode nok grunner” for å snakke med fastlegen om psykisk helse. At man må være helt utslitt, ha panikkanfall, eller ikke komme seg ut av senga.
Men sannheten er: Hvis noe plager deg og det går utover hverdagen din – da er det grunn god nok. Du trenger ikke vite hva det handler om. Det er vår jobb å finne ut av det sammen med deg.
Hva kan fastlegen hjelpe deg med?
Fastlegen er ofte den første du snakker med – og det holder lenge. Vi lytter, stiller spørsmål, kartlegger symptomer og vurderer hva som er riktig vei videre. Noen ganger holder det med én samtale. Andre ganger kan vi lage en plan sammen.
Her er noe av det vi kan bidra med:
- Samtaler om hvordan du har det
- Kartlegging av symptomer og belastninger
- Veiledning om søvn, stress, livsstil
- Sykmelding, hvis det er behov
- Henvisning til psykolog eller spesialisthelsetjenesten
- Oppfølging over tid – med jevnlige samtaler og vurderinger
Vi har ikke alltid “løsningen”, men vi har erfaring, oversikt og tid til å lytte.
Hva skjer etter du har bestilt time?
Ingenting dramatisk. Du bestiller en vanlig legetime – og vi tar en samtale der du forteller litt om hvordan du har det. Du trenger ikke forberede deg, men det kan være fint å tenke litt på hva som plager deg mest akkurat nå.
Vi kommer ikke til å overanalysere deg. Vi starter rolig, og tilpasser samtalen til deg. Noen liker å fortelle alt på én gang. Andre trenger litt mer tid. Begge deler er helt greit.
Når går vi videre – og til hvem?
Hvis det viser seg at du trenger mer hjelp enn vi kan tilby på kontoret, henviser vi deg videre. Det kan være til psykolog (enten privat eller offentlig), DPS (Distriktpsykiatrisk senter) eller annen spesialist.
Vi forklarer hva henvisningen innebærer, hva ventetiden er, og hva du kan gjøre i mellomtiden. Og vi følger deg opp – du blir ikke overlatt til deg selv.
Et rom uten forventninger
Hos fastlegen skal du ikke prestere. Du skal ikke “forklare deg godt” eller “overbevise oss” om noe. Det holder at du sier: “Jeg har det ikke så bra for tiden.”
Vi spør, lytter og tar det derfra.